Elke week wordt er een nieuwsflits gemaakt voor onze leden.

Ze staan elke week in Ons Weekblad en hier op onze website.

week 36 Joris

Joris Lauwers, lid van de Enclavekoetsiers (menners van paardensportvereniging de Enclaveruiters) werd eind augustus afgevaardigd naar de Europese Kampioenschappen jeugdmennen in Frankrijk. Hij heeft een verslag gemaakt van zijn belevenissen daar:

Dinsdag 24 augustus
Na een hele tijd onzekerheid vertrekken we dan toch echt op dinsdag 24 augustus om 02.00 uur ’s nachts naar Frankrijk om na een reis van 8 uur aan te komen in Sélestat. Hier is het al een drukte van belang met deelnemers uit heel Europa. Snel de stal van Cas in orde gemaakt zodat hij kan uitrusten en dan onze eigen plek in orde maken.

Woensdag 25 augustus
Vandaag is de veterinaire keuring. Hoewel het op zich niet veel voorstelt; je moet met je pony een stukje stappen en draven en hij wordt nagekeken, was het toch heel spannend. Als je pony niet “fit to compete” is heb je de hele reis voor niks gemaakt en mag je niet starten. Gelukkig is Cas en ook de andere pony’s in het team allemaal goedgekeurd.
’s Middags spannen we Cas nog in voor een laatste training en dan is het om 15u de officiële opening van het EK met een presentatie van alle teams en een show met ridders te paard. Dat was echt heel leuk. Daarna op tijd naar bed, morgen moeten we al vroeg starten in de dressuur.

Donderdag 26 augustus
Om half 10 starten we in de dressuur. De dressuur is niet ons sterkste onderdeel maar we hebben de opdracht, meer impuls en stille aanleuning, wel goed kunnen uitvoeren. Al met al waren we tevreden met ons resultaat. ’s Avonds is het “Nations Evening” waarbij alle deelnemende landen zich presenteren met lekker eten en drinken uit hun land. Ook is er muziek en veel gezelligheid onderling. De avond duurt tot 22 uur want de volgende dag is het de beurt aan de Junioren en Young Drivers om de dressuur te rijden.

Vrijdag 27 augustus
Wij hebben vandaag een “vrije dag”, dat wil zeggen, we trainen wel maar hebben geen wedstrijd. Vandaag is het aan de Junioren en Young Drivers om dressuur te rijden en natuurlijk zitten we dan langs de kant om aan te moedigen. Wel gaaf dat er steeds zo’n “oranje” vlek aan de kant te zien is van alle supporters.
Op het kampeerterrein heeft het begeleidingsteam een heus “Holland House” neergezet, nou ja, een tent met heel veel oranje dingen waar we elke dag even samen komen. Vanavond is het extra leuk want ons team staat na de dressuur op de 3e plaats! Maar ja, nog 2 onderdelen te gaan…

Zaterdag 28 augustus
Vandaag het leukste onderdeel, de marathon! 5 hindernissen in een traject van 4800 meter. Eerst hebben we een opwarmtraject van 20 minuten en daarna mogen we van start. We beginnen goed en hebben op hindernis 1 direct de snelste tijd. Er zijn veel verschillende hindernissen en de laatste is met veel heuvels. Cas blijft goed aanpakken en we eindigen uiteindelijk als beste Nederlander bij de Children op de 11e plek, daarna natuurlijk onze teamgenoten aanmoedigen en er zijn veel snelle rijders. ’s Avonds in het Holland House horen we dat we als team zijn gestegen naar de 2e plaats. Hopen dat we dat morgen in de vaardigheid kunnen vasthouden of misschien zelfs naar de 1e plaats….?

Zondag 29 augustus
Het weer is niet meer zo lekker, beetje miezer maar als wij moeten starten in de vaardigheid is het droog. Cas voelde met losrijden goed aan maar ik was wel wat zenuwachtig. Ik weet dat ik dit onderdeel heel goed kan rijden dus wie weet….. Cas deed het inderdaad heel goed, hij pakte goed aan en was snel genoeg, als een van de weinige waren we binnen de hele krappe tijd, superblij mee natuurlijk alleen hebben we wel 4 balletjes laten rollen en dat is echt te veel…. Zo jammer. Aan de andere kant wél binnen de tijd en dat telt ook.
Aan het einde van de dag is het dan bekend. Naast een zilveren medaille voor het teamresultaat zijn er individueel ook nog 2 Europees Kampioenen die terug naar Nederland gaan en bij de Junioren was het podium zelfs helemaal voor Nederland, een gouden, zilveren en bronzen medaille.
Om 19.00 uur vertrekken we weer terug naar Nederland en maandagochtend om 02.30 uur staat Cas weer veilig in zijn eigen stal en wij in ons eigen bed! We kijken dus allemaal met een trots en tevreden gevoel terug en hopen natuurlijk volgende keer weer mee te mogen, dan gaat de reis naar Hongarije!